Kinderwens

Koppels die een kinderwens hebben en zich willen voorbereiden op een zwangerschap kunnen in onze praktijk voorlichting en informatie krijgen omtrent zwanger worden. Op het kinderwensspreekuur wordt individueel advies gegeven over bijvoorbeeld leefstijl, foliumzuurgebruik etc. voor je zwanger gaat worden. Veel problemen in de zwanger-schap en mogelijk later in het leven van het kind hebben een oorsprong in de eerste aanleg van het embryo en de placenta. Door een gezonde leefstijl van beide partners kun je de omstandigheden waaronder je zwanger wordt en de zwangerschapuitkomst voor jezelf en je kind positief beïnvloeden. Een gezonde leefstijl van jullie beide kan de kans op complicaties verkleinen. Je hebt minder kans op problemen tijdens de zwangerschap, bevalling, in de kraamtijd, maar ook in het latere leven van je kind. Het gaat hierbij om aspecten als alcoholgebruik, roken, voeding, medicijnen, mogelijke risicofactoren in de familie en gebruik van foliumzuur. Individueel advies voor de conceptie (preconceptiezorg) is voor iedereen met een kinderwens beschikbaar in de vorm van een individueel gesprek met een verloskundige.

De verloskundigen van onze praktijk hebben speciale scholingen gevolgd voor preconceptiezorg. Op de website strakszwangerworden.nl kun je anoniem een vragenlijst invullen waarmee je kunt ontdekken of er misschien een risico is voor moeder en/ of kind. Omdat ook je partner een rol speelt bij het zwanger worden is er voor mannen en vrouwen een aparte vragenlijst beschikbaar. Invullen kost ongeveer 10 minuten tijd.

We geven je enkele tips die belangrijk zijn om in acht te nemen voordat je zwanger bent. Het beste kan je een gezonde leefstijl aannemen samen met je partner. Als je nog anticonceptie gebruikt duurt het even voordat alle afvalstoffen uit je lichaam zijn. Op het moment dat jullie werkelijk gaan proberen zwanger te worden, zijn jullie lichamen in een betere conditie. Een voorbeeld is alcohol. Indien de man alcohol drinkt beïnvloedt dit de kwaliteit van het sperma. Er zullen meer sperma-cellen afwijkend zijn, waardoor de kans op een zwangerschap kleiner is en op een miskraam hoger.

Alcohol

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan afwijkingen en hersenbeschadeging veroorzaken. De veiligste keuze is om geen alcohol te drinken tijdens de zwanger-schap. Het beste is om te stoppen met alcohol voor je zwanger raakt. Meer hierover kun je lezen op de website van de Foetaal Alcohol Syndroom Stichting Nederland.

Foliumzuur

Iedereen die een kind krijgt heeft een kleine kans op een kind met een open rug of schedel. Door het gebruik van foliumzuur (0,5 mgr per dag) kun je de kans nog kleiner maken. Als je vier weken voor de zwangerschap start met foliumzuur heb je 70% minder kans op een kind met een dergelijke afwijking.

Roken

Dat roken niet goed is weet iedereen. Tijdens de zwangerschap brengt roken nog extra risico`s met zich mee. Het is zelfs al voor de zwangerschap belangrijk om te stoppen met roken. Roken verminderd je vruchtbaarheid, geeft een verhoogde miskraamkans, er is verhoogde kans op een loslatende placenta en wiegendood, enz.

Meer informatie over roken in de zwangerschap/adviezen om te stoppen kun je vinden

op website rokeninfo.nl

Meer risico op sperma van slechtere kwaliteit:

 • strakke onderbroeken
 • lang zitten
 • veel koffie
 • drugsgebruik
 • slechte voeding, zoals fastfood

Nog enkele tips en weetjes:

 • Over- en ondergewicht kunnen zorgen voor een mindere vruchtbaarheid. Ga eens langs de diëtiste om te kijken wat je kunt veranderen.
 • Kinderen van rokende moeders hebben meer gedragsproblemen, vaker hart- en vaatziektes en meisjes hebben een grotere kans op een miskraam.
 • Bepaalde inentingen voor verre landen kunnen heel gevaarlijk zijn voor een jonge zwangerschap.
 • Ongeveer 70% is zwanger binnen 6 maanden na het stoppen met anticonceptie en 90% na 2 jaar.
 • Sperma kan maximaal 5 dagen in het lichaam van de vrouw in leven blijven.
 • Een eicel leeft maximaal 12-24 uur. De eisprong vindt plaats 14 dagen voor het begin van je menstruatie.
 • Op de vruchtbare dagen is de vaginale afscheiding elastisch, helder en dunner. Zie af van vaginale douches, deze kunnen de eisprong ongunstig beïnvloeden evenals je vagina slijmvlies.

Heb je nog vragen, wil je meer informatie of een afspraak maken kun je ons bellen of mailen naar info@tussenderivieren.com