Wisselende stemmingen

Psychische veranderingen

Niet voor iedereen gaat het op, maar vaak merk je dat je in je zwangerschap jezelf psychisch anders voelt dan daarbuiten; je zit anders in je vel. In het begin kun je labieler en eerder geïrriteerd zijn, door de hormonale schommelingen in je lichaam. Verder kun je het een beetje vergelijken met de stemmingen tijdens de dagen voor je menstruatie

Pieken en dalen

De hele zwangerschap heb je vaker stemmingswisselingen dan normaal; het ene moment voel je jezelf opperbest en het andere moment moet je huilen om niets. Gevoelens lijken wel meer aan de oppervlakte te liggen en kun je meer last hebben van pieken en dalen. Als je boos bent, ben je ook echt boos. Als je vrolijk bent, ben je ook intens vrolijk.

Euforie of depressief

Sommige vrouwen voelen zich in de zwangerschap juist extra goed en vol energie. Maar er zijn ook vrouwen die een zwangerschap helemaal geen pretje vinden. Ze voelen zich ongelukkig en zitten helemaal niet lekker in hun vel. De troost voor deze laatste groep vrouwen is, dat deze gevoelens weer vanzelf verdwijnen als je kindje eenmaal geboren is. Ook loop je niet meer kans om een postpartumdepressie te krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat een postpartumdepressie meestal los staat van gevoelens tijdens je zwangerschap. Je kunt met je verloskundige altijd praten over deze gevoelens! Praten lucht vaak al een stuk op.

Paniek

Het kan gebeuren dat je op een bepaald moment je overvallen wordt door een soort paniekgevoel: hoe moet dat straks met een baby, bevallen kan ik vast niet, zal ik wel een goede moeder zijn? Vrijwel elke vrouw heeft hier in haar zwangerschap wel eens last van. Het is dus een heel normaal verschijnsel. Vaak merk je ook dat je ervan droomt, soms de meest bizarre dingen. Dit alles heeft in zekere zin ook een functie. Het zet je aan tot serieus nadenken over ouderschap, kinderopvang, taakverdeling e.d. Praat hierover met je partner.