Een miskraam, afwachten of ingrijpen?

Je mag zelf kiezen uit drie mogelijkheden:

  • het spontane verloop afwachten,
  • een miskraam opwekken met medicijnen
  • een curettage in het ziekenhuis.
Het is belangrijk dat je een keuze maakt waar jij en je partner achter staan.

Afwachten

Meestal wordt de miskraam zelf in zijn geheel spontaan geboren, nadat je bloedverlies hebt gehad. Soms binnen een paar dagen, soms duurt het twee weken of langer. Als het langer gaat duren dan wordt er meestal alsnog gekozen voor medicijnen of een curettage. Afwachten is de meest natuurlijke gang van zaken. Als je baarmoeder spontaan je zwangerschap afstoot, krijg je geleidelijk aan krampende pijn, die steeds heviger wordt. Vaak neemt het bloedverlies toe. De baarmoedermond gaat een beetje open om het vruchtzakje en de kleine placenta geboren te laten worden. Hoe lang dit allemaal duurt is eigenlijk onvoorspelbaar, net als bij een gewone bevalling. Is de miskraam eenmaal achter de rug dan is ook de pijn direct een stuk minder en sluit de baarmoedermond zich weer. Het bloedverlies blijft nog wel even aanhouden en is vergelijkbaar met de laatste dagen van de menstruatie. Mocht de miskraam niet compleet zijn dan wordt er alsnog een afspraak gemaakt met de gynaecoloog.

Hoe zie je het verschil tussen een stolsel en het vruchtzakje?

Een stolsel is een donkerrode, gladde prop die je met je vingers uit elkaar kunt trekken tot er niets van overblijft. Het vruchtzakje bestaat uit weefsel, het is stugger en lichter van kleur, meer bruin-roze. Er kan ook wat placentaweefsel meekomen, dat is wat donkerder weefsel.

Enkele adviezen als je besluit af te wachten:

  • Als je besluit af te wachten, spreek dan met ons af hoe lang je wilt afwachten en wat het beste is.
  • Tijdens het doormaken van een miskraam kun je ons altijd raadplegen wat je moet doen. Wij zullen ook controleren of je niet teveel bloed hebt verloren en of de miskraam compleet is. Bewaar daarom al je maandverbandjes met bloed en stolsels die je verliest. Als het vruchtje afkomt probeer dat dan ook op te vangen in een potje, zodat wij kunnen beoordelen of het compleet is.
  • Zoek een houding op die prettig is voor je. Veel vrouwen blijven op het toilet zitten, niet alleen om de prettige houding, maar ook omdat je continue bloedverlies hebt en soms de darmen hierdoor geprikkeld kunnen worden zodat je beetje diarree krijgt.
  • Het is raadzaam niet alleen te zijn, niet alleen vanwege de steun tijdens de miskraam, maar ook voor de emotionele verwerking erna.
  • Na het doormaken van de miskraam mag je altijd nog een echo laten maken bij ons op de praktijk om te controleren of de baarmoeder weer schoon is.

Medicijnen

Bij een behandeling met medicijnen krijg je in het ziekenhuis van een gynaecoloog tabletten. Deze tabletten mag je thuis inbrengen in de vagina. Je wacht daarna thuis af of de medicijnen werken. Als de medicijnen aanslaan, komt de miskraam meestal na 1 tot 2 dagen op gang. De miskraam verloopt dan meestal ongeveer hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam: met bloedverlies en buikpijn. De medicijnen werken bij ongeveer 80-90% van de vrouwen.

Curettage

Een curettage is een ingreep die plaatsvindt in het ziekenhuis op een operatiekamer. De ingreep duurt 5 à 10 minuten en is een dagopname, zodoende ben dezelfde dag weer thuis. Het gebeurt onder algehele verdoving. Door de gynaecoloog wordt de baarmoederholte, via je vagina, door een dun slangetje leeggezogen of met een curette (soort lepeltje) schoongemaakt.

Wanneer moet je na een miskraam of curettage de verloskundige waarschuwen?

  • Bij heftig bloedverlies, hierbij is het net of er beneden een kraantje openstaat.
  • Aanhoudende pijn of fors bloedverlies na een spontane miskraam zijn tekenen dat er nog restanten in je baarmoeder zijn achtergebleven.
  • Bij koorts (38°C), dit wijst meestal op een ontsteking van de baarmoeder die behandeld moet worden.
  • Ongerustheid.

Lichamelijk herstel

Lichamelijk herstel je meestal vrij vlot na een spontane miskraam of een curettage. Meestal heb je nog een week of 2 wat bloederig verlies en bruinige afscheiding. Het is verstandig om met gemeenschap te wachten tot het bloedverlies voorbij is. De volgende menstruatie volgt meestal na 4 tot 6 weken.