Alle informatie
In de zwangerschap is het normaal, dat je een beetje vocht gaat vasthouden. Sommige vrouwen houden echter zoveel vocht vast dat niet alleen hun handen en voeten, maar het hele lichaam opzwelt. Te veel vocht vasthouden kan betekenen dat je bloeddruk omhoog gaat. Wij zullen je bloeddruk iedere afspraak controleren en eventueel advies geven. Is de bloeddruk niet veel te hoog, dan zit er niets anders op om de bevalling rustig af te wachten.
Kortademigheid
Al vroeg in de zwangerschap kun je last hebben van kortademigheid. Tijdens de zwangerschap zul je ongemerkt iets dieper gaan ademen. Dit komt doordat hormonen ervoor zorgen dat het ademhalingscentrum in de hersenen gevoeliger wordt voor koolzuur. Er ontstaat een soort natuurlijke hyperventilatie. De laatste maanden van je zwangerschap drukt je baarmoeder ook nog eens tegen je middenrif en longen. Daardoor kan het gevoel van kortademigheid met name bij inspanning toenemen.
Psychische problemen na de bevalling
De eerste periode na de bevalling heeft 1 op de 8 vrouwen last van lichte tot zeer ernstige psychische klachten. Hoe herken je deze en wat is er aan te doen? Een postnatale depressie herken je aan somberheid, nergens zin in hebben, niet willen eten en niet kunnen slapen. Heb je sombere buien die niet weggaan, lig je de hele nacht wakker, kun je niet van dingen genieten (ook niet van je pasgeboren baby; misschien wil je hem ook niet vasthouden of wens je dat hij nooit geboren was), heb je geen eetlust en zie op tegen de dag, praat daar dan over met je verloskundige of kraamverzorgende. Bij 1 op de 10 vrouwen gaan deze depressieve gevoelens na de bevalling niet vanzelf over. Zij komen in een postpartum depressie terecht, oftewel een postnatale depressie. Deze depressie kan weken, maanden of soms langer aanhouden. Er zijn verschillende gradaties in een postnatale depressie, van licht tot zeer ernstig. Huilen, angst en prikkelbaarheid, piekeren en slecht slapen zijn de meest karakter
Rug- en bekkenklachten
De klachten ontstaan door de veranderende houding als gevolg van de groeiende baarmoeder. Je rug wordt holler. Ook speelt mee dat de bekkengewrichten meer beweeglijk worden en de spieren wat slapper. Dat komt door de hormonale veranderingen.
Obstipatie
Moeilijker naar het toilet gaan is voor veel zwangere vrouwen een vervelend probleem. Dit is het gevolg van hormonen die ervoor zorgen dat de darmpassage langzamer gaat. Daarnaast neemt vaak ook de lichaamsbeweging van een zwangere af.
Nacontrole
Deze controle doen we ongeveer 6 weken na de bevalling. Hiervoor kun je gewoon een afspraak maken op ons spreekuur. Deze controle is niet verplicht, maar we vinden het wel erg leuk als je komt, samen met je baby. Ook kunnen we je kleine spruit nog eens bewonderen en horen hoe het met jullie gaat. Op indicatie meten we je bloeddruk, je ijzergehalte en controleren we o.a. je baarmoeder hoogte. Dit verschilt per persoon en hoeft dus niet bij iedereen te gebeuren. Ook bespreken we tijdens de nacontrole nogmaals anticonceptie, uiteraard alleen als daar behoefte aan is. Als er nog vragen zijn kun je die natuurlijk altijd stellen of je kunt ons altijd met vragen rondom de verloskunde bellen! En …. misschien zien we je nog eens terug in een volgende zwangerschap.
Psychische veranderingen
Tijdens de eerste maanden van je zwangerschap kun je labieler en eerder geïrriteerd zijn door de hormonale schommelingen in je lichaam. De hele zwangerschap heb je vaker stemmingswisselingen dan normaal. Het ene moment voel je jezelf opperbest en het andere moment moet je huilen om niets. Het is fijn om te weten dat dit normaal is en na de eerste paar maanden weer beter gaat. Probeer niet te hoge eisen aan jezelf te stellen, je mag best balen van de zwangerschapsklachten. Het kan gebeuren dat je op een bepaald moment overvallen wordt door een paniekgevoel: hoe moet dat straks met een baby, bevallen kan ik vast niet, zal ik wel een goede moeder zijn? Vrijwel elke vrouw heeft hier in haar zwangerschap wel eens last van. Het is dus een heel normaal verschijnsel. Vaak merk je ook dat je ervan droomt, soms de meest bizarre dingen. Dit alles heeft in zekere zin ook een functie. Het zet je aan tot serieus nadenken over ouderschap, kinderopvang, taakverdeling e.d. Het kan opluchten o
Harde buiken
Harde buiken is het samentrekken van je baarmoederspier. Je buik voelt hard aan en het is niet pijnlijk. Je baarmoeder is dan aan het oefenen en het kan geen kwaad. Als de harde buiken pijnlijk worden of je meer dan tien harde buiken op een dag hebt, is het een teken van het lichaam om het wat rustiger aan te doen.
Echo's tijdens de zwangerschap
Vroeg in de zwangerschap is er soms een reden om alvast een echo te maken, bijvoorbeeld omdat je bloedverlies hebt. Het is goed om te weten dat deze echo meestal inwendig gemaakt wordt. Dat is nodig omdat de baarmoeder dan nog diep in het bekken ligt en je uitwendig het kindje nog niet kunt zien. Bij een inwendige echo brengen we een echo-sensor in de vagina, dit is soms wat gevoelig, maar meestal niet pijnlijk. We leggen alles rustig uit en nemen de tijd voor dit onderzoek. Bij een inwendige echo is het het beste als de blaas leeg is, we zullen je altijd even de gelegenheid geven om naar de wc te gaan. Onze ervaring is dat vrouwen een inwendige echo achteraf niet als vervelend ervaren. Tijdens het intakegesprek maken we de termijnecho bij ons op de praktijk. In de eerste 12 weken groeit elk kindje ongeveer gelijk, zodat je met grote nauwkeurigheid de zwangerschapsduur kunt vaststellen. We zullen de uitgerekende datum bepalen en controleren of er sprake is van een tweeling.
Praktijk Bijzonder
Suzan van Velthoven uit Dussen heeft een divers aanbod van cursussen in de zwangerschap , maar ook voor de periode daarna. Je kunt bij haar ook de cursus 'Samen Bevallen' volgen.
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding
De cursus haptonomische zwangerschapsbegeleiding wordt gegeven door Martine in ’t Veld en is een individuele cursus voor ouderparen. Hierbij ga je als aanstaande ouders heel bewust contact maken met jullie kindje. Je leert je kindje dus al voor de geboorte kennen en dat bevordert een veilige hechting. Natuurlijk is er ook aandacht voor de geboorte en leer je hoe om te gaan met de pijn en hoe je partner jou daarin kan steunen. De cursus wordt afgesloten als jullie baby ongeveer 6 weken oud is. Dan kijken we naar hoe je kunt afstemmen op de behoeften van je baby en hoe je daar als ouders mee omgaat. Lees hier meer over deze cursus.
Vaak plassen
Het is algemeen bekend dat een zwangere vaak moet plassen. Dit is het gevolg van de druk van de baarmoeder op de blaas en hormoonveranderingen waardoor de spierspanning van de blaas afneemt. Aan het einde van de zwangerschap kan het ingedaalde hoofdje van de baby de blaas wat opdrukken, waardoor de anatomische verhoudingen veranderen en er soms wat urine achterblijft in de blaas.
Zwangerschapscursussen
Hoewel het natuurlijk helemaal geen verplichting is, kun je er voor kiezen om tijdens je zwangerschap een cursus te gaan volgen. Die kan je helpen voorbereiden op de bevalling, en het is vaak leuk om ervaringen met andere zwangere vrouwen uit te kunnen wisselen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Welke je kiest hangt helemaal af van wat jij prettig en leuk vindt!
Prenatale diagnostiek
Sommige zwangeren komen in aanmerking voor prenatale diagnostiek. Er zijn drie verschillende onderzoeken mogelijk: de NIPT, de vlokkentest of vruchtwaterpunctie. De meeste zwangeren komen niet in aanmerking voor prenatale diagnotiek, dan kun je kiezen voor prenatale screening . Als jullie kind een verhoogde kans heeft op een aangeboren chromosoomafwijking. De kans kan verhoogd zijn door medicijngebruik van de moeder, een erfelijke afwijking bij jezelf, je partner of in een van beide families, een afwijkende uitslag van de NIPT of de combinatietest. Natuurlijk is het laten uitvoeren van prenatale diagnostiek niet verplicht. Indien je kiest voor prenatale diagnostiek kun je kiezen voor een vruchtwaterpunctie of vlokkentest (of in sommige situaties de NIPT). Bij de vlokkentest wordt een stukje moederkoek (vlokken) weggehaald voor onderzoek. Men doet dit met een naald via de buik of met een slangetje via de vagina. De weggenomen vlokken worden in het laboratorium onderzocht, de u
Misselijkheid
Misselijkheid begint meestal als je 6 weken zwanger bent en is het sterkst bij 8-9 weken. Bij sommige vrouwen leidt deze misselijkheid tot braken, vooral in de ochtend. Soms is er ook erg veel speekselafscheiding. Na ongeveer 14 weken zijn de klachten bij de meeste vrouwen verdwenen, soms duurt het langer. De klachten worden waarschijnlijk veroorzaakt door snelle hormoonveranderingen. Wanneer de klachten zo extreem zijn dat je niets kunt binnenhouden, is het belangrijk dat je ons belt.
Vermoeidheid
Dit verschijnsel is normaal en komt bij veel zwangere vrouwen voor. Het is ook weer een gevolg van de veranderde hormoonhuishouding. Het komt vooral veel voor in het eerste gedeelte van de zwangerschap, daarna zal de moeheid iets af gaan nemen, om aan het einde soms weer terug te komen. Dan is het vaak als gevolg van de lichamelijke ongemakken. Door het dalen van je ijzergehalte ben soms extra vermoeid. Op het spreekuur kunnen we met een vingerprik je ijzergehalte bepalen en zo nodig ijzertabletten voorschrijven.
Brandend maagzuur
Een pijnlijk, brandend gevoel achter het borstbeen en in de slokdarm komt vaak voor. Dit komt zowel door hormonale veranderingen als door de groei van de baarmoeder. Hierdoor verandert de positie van de maag en wordt de spier die de maag afsluit slapper.
Moeders voor Moeders
Ben jij net zwanger? Gefeliciteerd! Wist je dat er vrouwen zijn die niet zomaar zwanger worden? Maar liefst 1 op de 6 stellen kampt met vruchtbaarheidsproblemen. Als je net zwanger bent kun je hen mogelijk helpen. De urine van pril zwangere vrouwen bevat namelijk het hCG-hormoon. Een belangrijk hormoon dat dient als grondstof voor medicijnen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Moeders voor Moeders zamelt de urine van pril zwangere vrouwen in. Dit doen we uiteraard op een discrete manier zodat je omgeving niet merkt dat je zwanger bent. Met de informatrice in jouw regio kun je hier goede afspraken over maken. Ook als je werkt kun je gewoon meedoen. Aanmelden kan vanaf het moment dat je over tijd bent tot en met de 11e week van je zwangerschap en kan heel gemakkelijk via Moeders voor Moeders. Doe je dit liever per telefoon, of heb je nog vragen bel dan gratis: 0800-0228070. Onze telefonistes staan je graag te woord. Na je aanmelding neemt de informatrice in jou
Bevalling
De bevalling lijkt aan het begin van de zwangerschap nog ver weg, maar uiteindelijk is het zover. Je kunt je in de zwangerschap al voorbereiden op de bevalling met een zwangerschapscursus . Ook kan het fijn zijn om een bevalplan te schrijven, maar dat hoeft natuurlijk niet. Betrek ook je partner bij de voorbereiding op de bevalling, voor hem is het ook een bijzondere ervaring. Het kan fijn zijn om te weten wat jullie kunnen verwachten.
Kraamtranen
Niet alleen lichamelijk verandert er veel door een zwangerschap, bevalling en kraambed, ook geestelijk vindt er een aardverschuiving plaats. Vaak gaat dit met een aantal dagen weer over. Het helpt om over je gevoelens en de bevalling te praten, rust te nemen zo mogelijk en eventueel de kraamvisite even af te zeggen. Op die manier neem je de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen en uit te rusten.
Borstvoedingscursus
Moeders die al tijdens de zwangerschap zijn geïnformeerd over borstvoeding blijken later beter in staat borstvoeding te geven. Tijdens een borstvoedingscursus leer je onder andere hoe je je kindje aanlegt, wat je moet doen als het geven van borstvoeding niet gelijk lukt, hoe het zit als je weer gaat werken, hoe je weet of je kindje voldoende heeft gedronken en wat je allemaal mag eten en drinken. Je kunt op verschillende plaatsen terecht voor een borstvoedingscursus: Kraamzorg De Waarden in Gorinchem Kraamburo ZorgSaam in Gorinchem
Fases van de bevalling
De bevalling is onder te verdelen in 3 fases, namelijk de ontsluiting, de uitdrijving en het nageboortetijdperk. De 3 fasen worden hieronder beknopt beschreven. Tegen het einde van je zwangerschap bespreken we deze fases met je en krijg je een folder mee over de bevalling, waarin je alles nog eens rustig kunt nalezen. Voordat je je kindje naar buiten kunt gaan persen, zal eerst de baarmoedermond helemaal open moeten gaan. Je moet 10 centimeter ontsluiting hebben. Je baarmoedermond is in de zwangerschap een stug tuutje, wat eerst week moet worden en daarna plat zal worden. Dit noemen we verstrijken. Vooral bij een eerste kindje is dit veel werk: er zijn best veel weeën nodig om dit voor elkaar te krijgen. Pas daarna gaat de baarmoedermond open. Het is normaal als de ontsluiting gemiddeld 1 centimeter per uur vooruit gaat. Bij een tweede of volgend kindje, gaat dat verstrijken en ontsluiten tegelijkertijd, wat veel tijdwinst oplevert. Sowieso gaat de ontsluiting bij een tweede of
Een miskraam, afwachten of ingrijpen?
Je mag zelf kiezen uit drie mogelijkheden: het spontane verloop afwachten, een miskraam opwekken met medicijnen een curettage in het ziekenhuis. Meestal wordt de miskraam zelf in zijn geheel spontaan geboren, nadat je bloedverlies hebt gehad. Soms binnen een paar dagen, soms duurt het twee weken of langer. Als het langer gaat duren dan wordt er meestal alsnog gekozen voor medicijnen of een curettage. Afwachten is de meest natuurlijke gang van zaken. Als je baarmoeder spontaan je zwangerschap afstoot, krijg je geleidelijk aan krampende pijn, die steeds heviger wordt. Vaak neemt het bloedverlies toe. De baarmoedermond gaat een beetje open om het vruchtzakje en de kleine placenta geboren te laten worden. Hoe lang dit allemaal duurt is eigenlijk onvoorspelbaar, net als bij een gewone bevalling. Is de miskraam eenmaal achter de rug dan is ook de pijn direct een stuk minder en sluit de baarmoedermond zich weer. Het bloedverlies blijft nog wel even aanhouden en is vergelijkbaar me
Kraamtijd
De eerste week is er een kraamverzorgster bij je in huis om je te helpen met van alles en nog wat. Daarnaast wordt er het een en ander van je partner, of eventueel familie/ vrienden verwacht. De kraamverzorgster is vooral bezig met de medische zorg voor moeder en kind. Voor de medische controles is er altijd een kraamverzorgster nodig. Als je liever niet de hele dag iemand in huis hebt, dan kun je kiezen voor wijkkraamzorg. Informeer hiernaar bij je verzekering. De kraamverzorgster is dus enkele uren per dag bij je in huis en wij komen een visite bij je afleggen. De eerste dagen komen we elke dag, daarna om de dag. Als er tussendoor problemen of vragen zijn, dan zijn wij altijd te bereiken op ons spoednummer. Indien nodig komen we dan gewoon een keertje extra langs, soms is telefonisch advies voldoende. Als de kraamverzorgster een dag weg is, komen we nog 1 keer bij je langs om het kraambed af te sluiten. Je kunt zo dan nog gemakkelijk je vragen stellen nu je alleen voor de verzo
Pethidine
Pethidine wordt toegediend via een injectie in je bil of bovenbeen. Pethidine lijkt op morfine. Het werkt binnen een half uur en werkt 2 tot 4 uur. Pethidine kan in veel ziekenhuizen op elk tijdstip worden gegeven. Ongeveer 1 op de 3 vrouwen is tevreden over het pijnstillende effect. Je kunt slaperig worden van pethidine, of zelfs in slaap vallen. Dat kan prettig zijn als je moe bent van de weeën: dan kun je even uitrusten. Pethidine werkt minder snel dan remifentanil, lachgas en een ruggenprik. 2 van de 3 vrouwen heeft toch nog pijn. Je kunt misselijk, suf en slaperig worden. Het kan zijn dat je de geboorte daardoor minder bewust meemaakt. Je kunt niet meer rondlopen. Ook de baby kan suf worden van pethidine. Daardoor kan het meer moeite hebben met ademhalen na de geboorte. Soms hebben baby's een injectie nodig om weer goed te kunnen ademhalen. Door de sufheid kan je kindje soms minder goed de borst vinden en zuigen. Dit kan het geven van de borstvoeding bemoeilijken.
Flesvoeding
Als borstvoeding toch niet mogelijk is of je er bewust voor kiest om geen borstvoeding te geven, dan is kunstvoeding er als alternatief. Er zijn veel verschillende merken kunstvoeding op de markt, die per merk ook weer verschillende soorten aanbieden. Zo is er de normale zuigelingenvoeding, maar ook speciale voeding voor baby’s met krampjes of voor hongerige baby´s, er bestaat hypo-allergene voeding. Deze wordt aangeraden wanneer een of allebei de ouders last hebben van allergieën, of wanneer naast borstvoeding de kunstvoeding als bijvoeding wordt gegeven. Zorg bij het geven van de fles voor een rustige omgeving. Op die manier is alle aandacht voor de kleine. Je kunt de baby het beste op schoot voeden. Dit met oog op de ontwikkeling van de relatie tussen baby en volwassene en vanwege de veiligheid, zoals de kans op verslikken. Zorg ervoor dat je zelf ontspannen zit tijdens een voeding. Houd je kindje afwisselend van kant vast: op die manier wordt het kindje gestimuleerd zijn hoofdje
Relaxed bevallen vanuit Regie
Een normale bevalling zou vanuit een bepaalde rust moeten verlopen, gewoon zoals de natuur het bedoeld heeft. Dus volledige rust in je lichaam en de kracht om te kunnen luisteren en voelen naar wat jou lichaam aangeeft te moeten doen. Wat is daar voor nodig? Kennis, actie, de juiste begeleiding en ondersteuning zodat jij vol zelfvertrouwen en vanuit je intuïtie, een zo mooi mogelijke bevalling gaat hebben. Door het volgen van het RBVR® programma , leer jij hoe je dit voor elkaar gaat krijgen. Je gaat zoveel dingen leren die eigenlijk heel normaal zijn, maar waar je nog nooit op die manier over hebt nagedacht. Met die wijsheid ga je controle pakken en regie behouden, ook wanneer het allemaal anders gaat. Met het gevolg dat je een bevalling creëert die bekrachtigend is, waar je trots op kan zijn. Eentje waar je achteraf van kan zeggen, ‘Wow dit heb ik gewoon gedaan en het was super’. Wil jij (en je partner) je volledig voorbereiden op je bevalling en de tijd daarna, je lichaam gaan re
Hielprik en gehoortest
In de eerste week na de geboorte van jullie kind worden enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame erfelijke ziektes. De hielprik maakt duidelijk of jullie kind een of meer zeldzame erfelijke ziektes heeft. Het is belangrijk dat deze ziektes snel na de geboorte worden ontdekt. Een snelle opsporing van deze ziektes kan zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jullie kind voorkomen of beperken. Het is dan ook in het belang van de gezondheid van jullie kind dat jullie meedoen aan het onderzoek. Deelname aan de hielprik is vrijwillig. Voordat de hielprik wordt uitgevoerd, wordt eerst toestemming gevraagd. Uit de hielprik kan blijken dat jullie kind niet ziek is, maar wel drager is van sikkelcelziekte. In dat geval krijgen jullie bericht via de huisarts. Hebben jullie bezwaar tegen het ontvangen van informatie over dragerschap bij jullie kind? Geef dat dan aan bij degene die de hi
Voordelen van borstvoeding
Wij raden iedereen aan om borstvoeding te geven zo lang als dat mogelijk is. De unieke samenstelling van borstvoeding is speciaal door jouw lichaam afgestemd op de behoeften van je kindje en is niet door kunstvoeding te evenaren! Je hebt minder bloedverlies direct na de bevalling, doordat de baarmoeder samentrekt tijdens het voeden. Het vloeien duurt ook korter. Meestal duurt het een aantal maanden voordat de menstruatie weer op gang komt. Na de bevalling is je gewicht weer sneller terug op peil. De kans op borst-, baarmoederhals- en eierstokkanker en botontkalking is bij vrouwen die minimaal 6 maanden borstvoeding gaven, lager dan bij vrouwen die geen borstvoeding gaven. Borstvoeding geven geeft je zelfvertrouwen als moeder. Borstvoeding geven is ook heel erg leuk! Het voedingsmoment is een moment van rust voor jullie beiden, waar je heerlijk van kunt genieten. De eerste melk, direct na de geboorte (dit heet colostrum), brengt een beschermingslaagje aan op de darmwand. Hi
Miskraam
Bij een miskraam eindigt je zwangerschap voor de 16e week van je zwanger-schap (de meeste miskramen komen voor tot 11 weken). Voordat er verschijnselen optreden die aan een miskraam doen denken, kan het vruchtje al een poosje overleden zijn. Zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid nemen soms, maar zeker niet altijd, af vlak voor een miskraam. Vaginaal bloedverlies en soms wat menstruatieachtige pijn vroeg in zwangerschap kunnen het eerste teken zijn van een beginnende miskraam. De oorzaak van een miskraam ligt bijna altijd in een aanlegstoornis, zoals een gestoorde celdeling, een chromosomale stoornis of een andere aangeboren afwijking. In 9 van de 10 gevallen gaat het hier om een niet-erfelijke afwijking, zodat er geen gevolgen zijn voor een volgende zwangerschap. De natuur vindt zelf een logische oplossing: het vruchtje groeit niet verder en het lichaam stoot het af. In de overige gevallen (5 %) van de miskramen kan de oorzaak gelegen zijn
Alles over borstvoeding
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat borstvoeding op vele vlakken beter is dan kunstvoeding. De eerste melk direct na de geboorte, dit heet colostrum, brengt een beschermingslaagje aan op de darmwand. Hierdoor bevordert het een gunstige darmflora en werkt het licht laxerend, waardoor de eerste, taaie ontlasting vlotter wordt geloosd. Met moedermelk verloopt de groei van het kindje op de natuurlijkste manier. Borstvoeding beschermt tegen maagdarmstoornissen, diarree, oorontstekingen en bronchitis en nog vele andere aandoeningen. Wanneer deze ziekten toch voorkomen, is dat vaak in minder ernstige mate dan bij kinderen die kunstvoeding krijgen. Borstvoeding bevat antistoffen tegen ziektes en helpt bij de ontwikkeling van het afweersysteem van de baby. In verband met de preventie voor wiegendood wordt volledige borstvoeding tot 6 maanden geadviseerd. Wanneer er aanleg is voor een allergie, zal het kind minder heftige klachten hebben als het de eerste 6 maanden borstvoeding
Tas voor het ziekenhuis
Als je thuis wilt bevallen, zorg er dan voor dat er een tas met spullen voor de bevalling klaar staat vanaf 37 weken. Dit is voor als je onverwachts naar het ziekenhuis toe moet. Als je in het ziekenhuis gaat bevallen is het natuurlijk ook handig om alvast je spulletjes klaar te zetten. toiletspullen 2 nachthemden ondergoed kleding voor na de bevalling, waarin je weer naar huis kan kleertjes + mutsje voor de baby ziekenhuispas, verzekeringspasje en legitimatie zwangerschapsmap die je van ons hebt ontvangen fototoestel/camera + batterijen/ oplader telefoon met oplader Maxicosi, oefen samen alvast een keer met het vastmaken in de auto Flesje drinken, muesli-reep en een rolletje dextro-energie.
Zwangerschapscontroles
Gedurende je zwangerschap kom je naar de praktijk voor de zwangerschapscontroles. Natuurlijk zijn tijdens de controles ook je partner, kinderen of familieleden van harte welkom! Steeds als je op controle bent geweest maken we een afspraak voor de volgende controle. Elke controle zullen we je bloeddruk meten, het hartje van de baby beluisteren en voelen hoe het kindje groeit. Verder is er natuurlijk volop gelegenheid om vragen te stellen en bespreken we hoe het met je gaat. Tijdens de controles krijg je informatie die op dat moment van je zwangerschap belangrijk is. We geven verschillende folders over veranderingen tijdens de zwangerschap, borstvoeding, de bevalling etc. Voor de vervolgcontroles kun je een spreekuurlocatie kiezen, welke voor jou het beste uitkomt. In het begin zijn de controles nog niet zo vaak, maar naarmate je verder zwanger bent wordt dit steeds frequenter. Deze controles duren ongeveer 15 minuten. Hieronder vind je een globaal schema: Na de 1e controle om de
Kinderwens
Heb je een kinderwens? Ook hier kunnen we je bij helpen. Een goede voorbereiding is erg belangrijk voor een grotere kans op een fijne zwangerschap, bevalling en een gezonde baby. Als je dit leest, dan snap je hoe belangrijk het is om zo gezond mogelijk zwanger te zijn. Hier krijg je vijf adviezen over hoe je zo gezond mogelijk zwanger kunt worden. Belangrijk voor de gezondheid van je toekomstige kind en voor jezelf! Naast het lezen van deze tips is het belangrijk meer informatie te lezen op strakszwangerworden en de zwangerwijzer in te vullen! Foliumzuur is een vitamine die goed is voor de gezondheid van je baby. Als je foliumzuur slikt, is de kans kleiner dat je een kind krijgt met een ernstige handicap, zoals een open ruggetje. Het duurt zo’n vier weken voordat je lichaam genoeg foliumzuur heeft opgebouwd. Daarom kun je het best beginnen voordat je probeert zwanger te worden. Aan foliumzuur is vitamine D toegevoegd, het is namelijk ook belangrijk om binnen te krijgen als
Prenatale Screening
In Nederland kunnen zwangere vrouwen kiezen uit verschillende onderzoeken: de NIPT de 13 weken echo de 20 weken echo Meer informatie over deze onderzoeken kunnen je vinden op de website www.pns.nl . De NIPT is een onderzoek waarbij bloed afgenomen wordt bij de zwangere. In het bloed van een zwangere is naast haar eigen DNA, ook DNA dat afkomstig is van de placenta (dus niet van de baby zelf). Het laboratorium onderzoekt dit DNA op aanwijzingen naar afwijkingen in de chromosomen van de baby. De NIPT kan gedaan worden vanaf 10 weken. Bij de NIPT worden alle chromosomen van de baby getest en daarbij kan er een aanwijzing worden gevonden voor trisomie 13, 18 of 21. Daarnaast kan er een structurele chromosoomafwijking worden gevonden. Dit kunnen verschillende aandoeningen zijn en meestal zijn deze afwijkingen ernstig. Er kan ook een aandoening bij de moeder ontdekt worden. Als er uit de NIPT een afwijking wordt gevonden, is er meestal vervolgonderzoek nodig om meer duidelijkheid
Vaginale afscheiding
In de zwangerschap hebben veel vrouwen last van meer vaginale afscheiding. Dit is meestal reukloos en wat dikker van consistentie. Het is een normaal verschijnsel zolang het maar niet jeukt of vies ruikt. De afscheiding neemt toe omdat je vagina een betere doorbloeding krijgt. Je kunt het beste katoenen ondergoed dragen en zo min mogelijk inlegkruisjes gebruiken. Was niet met zeep, dit kan de klachten verergeren.
Kuitkrampen
Kuitkrampen komen in de zwangerschap vaak ‘s nachts voor. De oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar een tragere doorbloeding van de benen kan meespelen. Ook kan een verstoorde verhouding calcium/ magnesium een rol spelen. Extra magnesiumtabletten kunnen je klachten verminderen.
Belinstructies
Vanaf de 37e week mag je thuis of in het ziekenhuis bevallen onder begeleiding van de verloskundige. Wanneer de bevalling zich aandient is het van belang dat je op een aantal dingen let. Namelijk de regelmaat van de weeën, vruchtwater en eventueel bloedverlies. Wij zullen dit op het spreekuur vanaf de 36e week aan je uitleggen, aan de hand van een folder. Je kunt daarover dan je vragen stellen en je wensen aangeven omtrent de bevalling. Zo kunnen wij hier rekening mee houden wanneer het zover is. Voor een eerste bevalling: als je 1-2 uur lang weeën om de 4 minuten hebt, waarbij je weeën ongeveer 50 seconden aanhouden. Dit betekent dat je ongeveer 1 minuut een wee hebt waarna een periode van 3 minuten rust volgt en dit zich gedurende tenminste 1 uur zo volhoudt. Ben je al een keer bevallen, dan bel je als je 1 uur lang om de 5 minuten een wee hebt. Vaak weet je zelf wel wanneer je weeën serieus aan het worden zijn en dat het tijd wordt om te bellen. Natuurlijk geldt altijd dat w
Spataderen
De oorzaak ligt in het hormoon progesteron, wat ervoor zorgt dat de vaatwanden verslappen. Ook neemt het bloedvolume in de zwangerschap toe. De baarmoeder drukt meer op de bekkenvaten zodat de terugstroming van het bloed door de druk wat meer wordt belemmerd. Hierdoor ontstaan bij veel zwangere de spataderen. Je kunt ze krijgen in je benen, maar ook op je schaamlippen.
ZwangerFit
ZwangerFit is een actieve cursus voor vrouwen tijdens hun zwangerschap en de herstelperiode na de bevalling.Tijdens de ZwangerFit lessen train je gedurende je zwangerschap en in de periode na de bevalling onder professionele begeleiding in een groep. Het programma is specifiek samengesteld zodat iedereen op zijn eigen niveau wekelijks kan werken aan de algehele conditie, spierkracht en functie van de bekkenbodem en houding. ZwangerFit wordt gegeven door FysioWoudrichem.
Zwangerschapsjeuk
Sommige vrouwen hebben last van jeuk in de zwangerschap. Soms jeukt alleen de buik, maar de jeuk kan ook over het gehele lichaam zijn. Vaak heb je ook lichte uitslag. Koelzalf of mentholgel kan verlichting geven. Insmeren met vette creme zorgt dan je minder wondjes maakt met krabben. Probeer zo min mogelijk te krabben.
Ruggenprik
Een ruggenprik is een injectie in je onderrug met een combinatie van verschillende pijnstillende medicijnen. De anesthesioloog brengt onder plaatselijke verdoving onder in je rug een naald aan. Daarbij moet je je rug bol maken en zoveel mogelijk stil blijven liggen of zitten. Via de naald wordt een dun, soepel slangetje in je rug gebracht. De naald gaat er weer uit, het slangetje blijft zitten. Door dit slangetje krijg je tijdens de hele bevalling pijnstillende medicijnen toegediend. Binnen 15 minuten voel je dat de pijn een stuk minder wordt. De meeste vrouwen voelen weinig pijn meer tijdens de weeën De ruggenprik werkt beter dan een injectie met pethidine of een pompje met remifentanil Je wordt niet slaperig of suf van een ruggenprik en maakt de bevalling dus helemaal mee. Soms, bij 5 tot 10 van de 100 vrouwen, werkt een ruggenprik onvoldoende. De ruggenprik wordt dan soms opnieuw uitgevoerd. Een ruggenprik heeft meer bijwerkingen en gevolgen voor jou en je kindje dan ee
Spreekuurlocaties en openingstijden
Spreekuurtijden en locaties Maandag 8.30-12.00 Almkerk (Knotwilg 2A) Maandag 18.30-21.00 Almkerk (Knotwilg 2A) Dinsdag 8.00-12.00 Werkendam (Raadhuislaan 2) Dinsdag 13.30-16.00 Werkendam (Raadhuislaan 2) Woensdag 8.00 – 16.00 Almkerk Donderdag 9.00-11.00 Woudrichem ('t Rond 1) Donderdag 18.30 - 21.00 Almkerk (Knotwilg 2A) Vrijdag 8.30 – 14.00 Almkerk (Knotwilg 2A) De spreekuurtijdens kunnen afwijken van bovenstaand schema door vakantie, zwangerschapsverlof of bijscholing
Duizeligheid
Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben: Soms komt het door een te lage bloedsuiker dan heb je last vlak voor het eten Het kan veroorzaakt worden door een te laag hemoglobinegehalte Soms is een lage bloeddruk de oorzaak. Met name in het midden van je zwangerschap kan de bloeddruk dalen Het is ook mogelijk dat de duizeligheid wordt veroorzaakt door hyperventilatie
Thuis of in het ziekenhuis?
In Nederland mogen vrouwen zelf kiezen waar zij willen bevallen. Dit is een groot voordeel, want dat verschilt nogal per persoon. Het is belangrijk hier van tevoren goed over na te denken of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Het belangrijk dat je jezelf zowel veilig als vertrouwd voelt. Het kan echter zo zijn dat je op het moment van de bevalling hier heel anders over denkt dan je van tevoren bedacht had. Dit maakt niets uit, want je kunt op het moment zelf nog beslissen wat je wilt. Wij zijn in beide gevallen gewoon bij je! Wij doen zowel bevallingen thuis als in het ziekenhuis. Wij werken voornamelijk samen met het Beatrixziekenhuis te Gorinchem, maar als je dit graag wilt, kun je ook naar het Amphiaziekenhuis te Breda. Wanneer de zwangerschap goed is verlopen en er geen problemen in de voorgeschiedenis zijn, kun je veilig onder begeleiding van de verloskundige thuis bevallen. Het is vaak erg prettig voor de vrouw, omdat zij in een vertrouwde omgeving is. Dat kan h
Privacy en verwerken van persoonsgegevens
Wij informeren je graag over de verwerking van je persoonsgevens. Je persoonsgegevens en medische gegevens slaan wij digitaal op. Dit doen wij om goede zorg te kunnen verlenen. Het verwerken van je gegevens doen wij volgens ons privacy- en dataveiligheidsbeleid. Je gaat met die opslag (verwerking) akkoord door je zorg door onze praktijk te laten uitvoeren. Zelf krijg je een map mee met al je medische gegevens, waarvoor je zelf zorg dient te dragen. Je persoonsgegevens slaan wij op en gebruiken we zodat wij goede zorg aan je kunnen verlenen. Je gegevens geven wij alleen door aan derden als dat nodig is voor het leveren van goede zorg. Indien hiervoor op basis van de wet specifieke toestemming is vereist, vragen we die vooraf. Je gegevens verwerken wij op basis van de behandelovereenkomst zoals beschreven in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). Je kunt onderdelen van je persoonsgegevens bekijken. Stuur ons dan een schriftelijk verzoek. Als je vindt d
Bloedonderzoek bij 12 weken
Tijdens de eerste controle krijg je van ons een formulier om bloed te laten prikken. Wij krijgen de uitslagen binnen van het laboratorium. Bij je tweede bezoek krijg je de uitslagen van ons mee. Het volgende wordt gecontroleerd: Het is belangrijk om je bloedgroep te weten voor het geval dat er een bloedtransfusie nodig is. De bloedgroep kan A, B, AB of 0 zijn. Welke bloedgroep je hebt, maakt niet uit. Dit heeft geen consequenties voor de zwangerschap. De rhesus D-factor is een bepaalde stof die in het bloed aanwezig kan zijn. Als je die stof in je bloed hebt, ben je rhesus-D-positief. Heb je die stof niet, ben je rhesus-D-negatief. Dat is niets bijzonders. Het is een kwestie van erfelijkheid, net als de kleur van je ogen en haar. Zestien procent van de Nederlandse zwangere is rhesus-D-negatief. Een rhesus-D- negatieve zwangere heeft echter wel bijzondere aandacht nodig om complicaties bij een eventueel rhesus-D-positieve baby te voorkomen. Tijdens de zwangerschap is er namelijk e
Haaruitval/groei
Haaruitval Door de zwangerschapshormonen kan het gebeuren dat je haar de krullen die het eerst had verliest of dat je erg veel haar verliest. Dit kan eventueel ook komen door een vitaminegebrek. Het slikken van vitamine B-complex kan verbetering geven. Haargroei Onder invloed van het hormoon progesteron groeit je haar extra hard in de zwangerschap. Soms groeit het ook op plaatsen waar het eerder niet was opgevallen. Haren vallen vooral ook minder snel uit. Deze haren vallen weer uit als de zwangerschap voorbij is.
Geboorte-aangifte
De vader is verplicht om aangifte te doen van de geboorte, ook als hij niet bij de geboorte aanwezig is geweest. Als de moeder niet getrouwd is of de vader geen aangifte kan doen, moet iemand die bij de geboorte aanwezig was aangifte doen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: een arts, verloskundige, familielid, vriend of vriendin. Je moet binnen drie dagen na de geboorte aangifte doen, hierbij telt de dag van de geboorte niet mee. Aan de aangifte zijn geen kosten verbonden. Ouders kunnen samen kiezen of ze hun eerste kind de achternaam van de vader of de moeder geven. Deze keuze geldt dan voor alle volgende kinderen in het gezin. Als de ouders getrouwd zijn krijgt een kind automatisch de achternaam van de vader. Als je het kind de achternaam van de moeder wilt geven moet je dit regelen voordat het kind wordt geboren. Je kunt dit te regelen door samen naar de Burgelijke Stand te gaan om een akte van naamskeuze op te laten maken. Als de ouders niet getrouwd zijn krijgt het kind automatisch
Powermama Altena
Of je nu in verwachting bent van een klein wondertje of je bent recent bevallen, je wilt graag fit zijn. Voor jezelf en voor je kindje. Toch is het niet altijd zo simpel. Het kan lastig zijn om tijdens je zwangerschap of na de bevalling verantwoord te blijven trainen, gewoonweg omdat je niet de juiste kennis hierover hebt. Wij willen je hierbij een handje helpen. Onze Powermama trainingen zijn geschikt voor zwangere vrouwen en vrouwen die (recent) bevallen zijn. Op een laagdrempelige wijze zorgen wij dat je lekker in beweging bent en direct werkt aan een goede houding, het versterken van je core en het opbouwen of onderhouden van kracht. Het sjouwen van die Maxi Cosi zal voor jou geen probleem zijn! De cursus bestaat uit 8 aaneensluitende trainingen. De trainingen worden begeleid door Ellen. Zij heeft de PowerMama opleiding gedaan en het certificaat voor pre- en postnataal trainer behaald. Tijdens de eerste training sluit geregistreerd bekkenfysiotherapeut en tevens CrossFit coach
WELKOM tekst
In onze praktijk staan de zwangere vrouw en haar partner centraal. De zorg die wij geven, zullen we dan ook zoveel mogelijk aanpassen aan de individuele wens van het aanstaande ouderpaar. We vinden het een uitdaging om zorg op maat te kunnen geven. Hierbij staan wij natuurlijk altijd open voor suggesties! Wij zijn overtuigd van het vermogen van elke vrouw om zoveel mogelijk op eigen kracht een kind te krijgen. Daarbij is natuurlijk elke vrouw, en dus ook elke bevalling weer anders! Dat is ook het mooie van ons vak. We vinden het belangrijk dat de vrouw de ruimte krijgt om op haar eigen manier te kunnen bevallen. Ongeacht of dat nu thuis is, of in het ziekenhuis. Wij vinden het een voorrecht, en zeker geen vanzelfsprekendheid, om een zo ingrijpende en intieme periode in je leven te mogen begeleiden.
Bandenpijn
Bandenpijn is een veel voorkomend verschijnsel. Het wordt ook wel groeipijn genoemd, wat logischer klinkt. Het wordt namelijk veroorzaakt door de groei van de baarmoeder. De banden waar de baarmoeder aan vast zit, worden door die groei steeds meer uitgerekt. Dit veroorzaakt stekende pijn aan de zijkant van je buik en in je liezen. Soms kun je zelf last hebben in je schaamlippen.
Wondermooi Zwanger
Iedere les heeft zijn eigen thema met onder andere voeding & zwanger zijn, de fases van de bevalling & oefeningen, alles over weeën, baarmoeder, placenta, navelstreng, bekkenbodem en een positieve mindset. Een heerlijke balans tussen theorie en oefeningen. Je kan op elk moment in je zwangerschap deelnemen aan de lessen. Het beste is minimaal 12 tot 16 lessen mee te doen, zodat je de ademhalingstechnieken goed eigen kan maken. De lessen zijn toegankelijk voor iedereen, je hoeft dus geen ervaring te hebben met yoga of mindfulness om mee te kunnen doen. En je kan al meedoen vanaf 12 weken zwangerschap. Ervaar tijdens een proefles hoe te ontspannen en wat de cursus voor jou kan betekenen! De cursus wordt gegeven in Werkendam, lees meer op de website .
Intake
De eerste controle is een intakegesprek met een echo bij ongeveer 8 weken. We willen de intake graag bij je doen als je ongeveer 8 tot 10 weken zwanger bent. Je mag je aanmelden bij ons zodra je weet dat je zwanger ben. Dat kan zonder een verwijzing van je huisarts. We plannen dan een afspraak met je voor het intakegesprek in Almkerk . Bij het intakegesprek stellen we veel persoonlijke vragen over jou, je partner en jullie families. Omdat het gesprek ongeveer een uur duurt is het voor ons het fijnst om dit overdag te plannen. Tijdens het gesprek zullen we vragen stellen over je gezondheid, die van je partner en jullie families. Verder geven we uitleg over je zwangerschap, voeding en de praktijk. We bespreken of er een reden is om aanvullend onderzoek te laten doen tijdens de zwangerschap. We geven informatie over prenatale screening en echo’s, een formulier om bloed te laten prikken, we meten je bloeddruk en maken de eerste echo. Meestal lukt dat via je buik, maar soms niet. Da
Erkenning
Als je in verwachting bent, maar je bent niet getrouwd met je partner, dan kun je voor de geboorte het vaderschap laten registreren bij de Burgerlijke stand van de gemeente waar je woont. Men noemt dit ook wel erkenning ongeboren vrucht. De erkenning wordt vastgelegd in een akte en geldt alleen voor het kind dat uit de huidige zwangerschap wordt geboren. Voor elk volgend kind moet de erkenning opnieuw geregeld worden. Erkenning van een ongeboren vrucht vindt plaats tijdens de zwangerschap. Daarvoor moet de erkenner met de aanstaande moeder in persoon verschijnen. Hiervoor heb je een geldig legitimatiebewijs van zowel moeder als erkenner nodig. Bij het opmaken van de erkenningakte moet ook naamskeuze worden gedaan. Je kunt voor jullie eerste kind kiezen of het de achternaam van de moeder of de vader krijgt. Deze naam geldt dan voor alle kinderen die uit deze relatie worden geboren. Als je bij de erkenning geen naamskeuze maakt, krijgt het kind automatisch de achternaam van de m
Zelfverzekerd Bevallen
Kijk je uit naar je bevalling of zie je er eigenlijk een beetje tegen op? Verloopt je zwangerschap goed of heb je vragen over zwangerschap kwaaltjes als kuitkrampen of pijn aan je rug, bekken of stuitje? Ook dan zijn wij er voor jou: oefentherapeut Cesar Marieke la Verge geeft je praktische tips en goede oefeningen tijdens een leuke en informatieve cursus .
Zwangerschapsklachten
Tijdens de zwangerschap verandert er heel erg veel in je lichaam. Hierdoor kun je last krijgen van typische zwangerschapsklachten. Sommige klachten komen zo vaak voor, dat ze als een normaal verschijnsel van de zwangerschap kunnen worden beschouwd. We willen de meest voorkomende klachten beschrijven en hier advies over geven. Natuurlijk zijn dit heel algemene adviezen. Twijfel je over je klachten, dan is het belangrijk ons gewoon even te bellen!
Borstvoeding
Wij raden iedereen aan om borstvoeding te geven zo lang als dat mogelijk is. De unieke samenstelling van borstvoeding is speciaal door jouw lichaam afgestemd op de behoeften van je kindje en is niet door kunstvoeding te evenaren!
Verwerken van een miskraam
Hoe je een miskraam beleeft en persoonlijk verwerkt varieert van persoon tot persoon. Ieder zal het verschillend en op zijn eigen manier beleven en verwerken. Het is moeilijk te zeggen hoe lang het allemaal duurt. Als het goed is, zul je het gebeurde uiteindelijk een plaats kunnen geven in je leven. De meeste vrouwen hebben het psychisch moeilijk na een miskraam. Ook al was de zwangerschap nog maar pril, de liefde gaat al groeien, je maakt je een voorstelling van hoe het straks zal zijn met het kindje. Van die mooie toekomst moet je dan afscheid nemen, in wezen maak je een rouwproces door. Als je net weet dat je een miskraam krijgt, dan is dat vaak onwerkelijk. Je leeft in een roes, het dringt nog niet echt tot je door. Daarna kan je misschien boos worden om het feit dat dit nu precies jou overkomt. Tevens ga je je vaak afvragen waardoor de miskraam is ontstaan. Daarbij kunnen schuldgevoelens de kop opsteken. “Had ik maar niet….” en dan volgen er een scala aan mogelijkheden: te h
Opnieuw zwanger worden
Geef jezelf na een miskraam wel even de tijd om ervan te herstellen voor je weer opnieuw zwanger wilt worden. Als richtlijn kun je aanhouden dat je tenminste weer 1 keer een menstruatie hebt gehad. Vergeet niet om foliumzuur te slikken als je opnieuw gaat proberen om zwanger te worden. Als je na een miskraam opnieuw zwanger wordt, ben je daar meestal heel blij mee. Desondanks geeft het juist dan spanningen en onzekerheid, je bent bang dat het weer mis gaat. Je mag bij een nieuwe zwangerschap eerder voor de eerste echo komen, neem gerust al vroeg contact met ons op.
Werkgebied
Het werkgebied van onze praktijk is het gehele land van Altena. In de dorpen Almkerk, Andel, Eethen, Meeuwen, Giessen, Rijswijk, Uitwijk, Uppel, Oudendijk Dussen, Babylonienbroek, Nieuwendijk, Hank, Sleeuwijk, Woudrichem en Werkendam bieden wij begeleiding bij je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. We werken samen met Verloskundigenpraktijken in de regio en hebben we met deze praktijken een samenwerkingsverband. In dit samenwerkingsverband werken we vooral samen aan protocollen en het organiseren van zorg. Ook blijven we met elkaar op de hoogte van landelijke ontwikkelingen en volgen we met elkaar bijscholing. Hieronder staan alle gegevens: Nieuw in de Wereld Verloskunde & Kraamzorg www.nieuwindewereld.nl Verloskundigenpraktijk Alblasserwaard-Oost Nicolet den Besten en Lianne van Oenen Postbus 47 4230 BA Meerkerk www.verloskundigenpraktijkalblasserwaardoost.nl Anno Nu Praktijk voor Verloskunde Hardinxveld Apollostraat 4 3371 XB Hardinxveld-Giessendam www.verlos
Zwemmen
Tijdens een les zwangerschapszwemmen doe je diverse oefeningen die je conditie en je ademhaling verbeteren. Bovendien leer je technieken om je lichaam te ontspannen. De lessen worden gegeven door instructrices die speciaal opgeleid zijn om zwangere vrouwen te begeleiden. Je bent dus in goede handen. In het Caribabad te Gorinchem kun je zwangerschapszwemmen op maandagavond van 18.45 tot 19.45. Je hoeft je niet aan te melden en kunt per keer een kaartje kopen.
Hoe wil je graag bevallen?
Er zijn meerdere houdingen om in te bevallen, zoals op de baarkruk, op handen en knieën, in zijligging, op je hurken, halfstaand en op je rug. Bij elke houding is de ruimte in je bekken net wat anders of helpt de zwaartekracht mee. Tijdens de bevalling voel je zelf vaak wat het beste werkt voor jou. Als je erg moe bent is het fijn om tussendoor te kunnen liggen (op bed), maar als er extra kracht nodig is om het kindje naar beneden te laten zakken, dan kan de baarkruk daar goed bij van pas komen. Soms is het voor het kindje beter om een bepaalde houding aan te nemen, we zullen dan altijd uitleggen waarom dat nodig is. Het afwisselen van houdingen kan erg goed helpen om het kindje door het bekken heen te laten bewegen. We zullen je tijdens de bevalling helpen met het vinden van de juiste houding voor jou en stimuleren een andere houding aan te nemen als dat de geboorte beter kan laten verlopen. In bad bevallen heeft veel voordelen, zo werkt warm water pijnstillend en kun je je in
Ontstaan praktijk
Verloskundigenpraktijk Tussen de Rivieren is op 1 september 2006 opgericht door Roos en Martine in 't Veld. Er is destijds met de huisartsen uit de regio een samenwerkingsverband opgericht, dat uniek was in Nederland. Tot 2006 werden alle zwangerschappen en bevallingen in het Land van Altena door huisartsen begeleid. Anno 2023 zijn alle huisartsen in het land van Altena gestopt met het begeleiden van zwangeren. In 2008 stopte Martine en kwam Sanne de praktijk versterken. Door een steeds verder groeiende praktijk, werd een nieuwe collega gezocht. Van 2011 tot 2021 werkte Eefke Essers in de praktijk. Eefke besloot in 2021 om met haar gezin op wereldreis te gaan en stopte met haar werk als verloskundige. Na het vertrek van Eefke zijn Michelle en Yacintha in onze praktijk komen werken. Per 1 april 2023 zijn Yacintha en Michelle vast maat geworden in onze maatschap. Omdat we met z'n vieren verantwoordelijk zijn voor de praktijk maakt dat de samenwerking heel hecht en vertrouwd.
Echo's en onderzoek
Als zwangere heb je tegenwoordig een groot aanbod aan prenatale onderzoeken. Iedereen gaat daar anders mee om. De een wil graag alles weten, de ander wil liever geen onderzoeken. Indien je geïnteresseerd bent in de verschillende mogelijkheden, kun je hierover meer lezen.
Mom in Balance
Mom in Balance is sinds 2008 hét sportprogramma voor tijdens de zwangerschap, een actief herstel na de bevalling en voor moeders die graag meer energie willen ervaren en sterk willen blijven in de eerste jaren van het moederschap. Onze outdoor sportprogramma's zijn ontwikkeld in samenwerking met gynaecologen en bekkken(bodem)specialisten. Er wordt onder begeleiding van gecertificeerde trainers gewerkt aan het op peil houden van de algehele conditie en het versterken van het lichaam. Hierbij wordt natuurlijk ook aandacht gegeven aan de ademhaling, de core en de bekkenbodem. Hoe train je die nu op een verantwoorde manier tijdens de zwangerschap en na de bevalling, om klachten te voorkomen. Ook als je bekkenklachten of rugklachten hebt, ben je bij ons (juist) aan het goede adres om op een verantwoorde manier tijdens en na je zwangerschap te trainen. Bij onze Zwanger Workouts kun je op elk moment in je zwangerschap instromen en je kunt doorsporten tot aan je bevalling. Vanaf 6 weken na de
Consultatiebureau
Bij de onderzoeken op het consultatiebureau wordt gelet de groei, algehele ontwikkeling en gezondheid van je kind. Ook voor ondersteuning op het gebied van voeding, verzorging en opvoeding kun je een beroep doen op het consultatiebureau. Klik hier voor actuele informatie over de openingstijden en het inloopspreekuur.
Vol Vertrouwen Bevallen
De zwangerschapscursus biedt de mogelijkheid om je, eventueel samen met je partner, voor te bereiden op de bevalling. Je wordt uitgebreid geïnformeerd, krijgt praktische tips en leert technieken die je bij de bevalling kunt toepassen. Een complete zwangerschapscursus in één avond voor jou en je partner.
De verloskundigen
In verloskundigenpraktijk Tussen de Rivieren werken we met veel plezier in een fijn team. Als collega's kunnen we op elkaar bouwen en werken we veel samen. We stellen ons apart nog aan jullie voor!
Tips voor de vader
Zet alle belangrijke telefoonnummers in je mobiele telefoon. Tijdens de bevalling ben jij de belangrijkste persoon voor je vrouw. Voel je als partner niet buitengesloten of afgewezen. Mannen hebben soms het idee dat ze iets aan de pijn van hun partner moeten doen. Dit kan je het gevoel geven dat je niet kan helpen, maar door aanwezig te zijn en je vrouw te coachen en mee te zuchten help je juist enorm. Probeer tijdens de bevalling zelf regelmatig wat te eten en te drinken zodat je niet slap wordt. Stop ook iets te eten in de tas voor naar het ziekenhuis. Het kan zijn dat je vrouw liever niet teveel aangeraakt wil worden, dat ligt niet aan jou. Er zijn momenten dat niemand iets goed kan doen, laat het gewoon over je heenkomen. Sommigen vrouwen vinden het prettig als je met de palm van je hand stevig tegen hun onderrug duwt/masseert. Het is handig als je van te voren de route naar het ziekenhuis hebt doorgenomen of gereden. Heb je vragen tijdens het bevallingsproces, stel deze
Zwangerschapsdiabetes-test OGTT
In de 24e week wordt aan de hand van bloedonderzoek bepaald of je bloedsuiker te hoog is. Als je al eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad, zal deze controle plaatsvinden in de 16e week. Ook als een te snelle groei van je baby in verhouding tot de duur van de zwangerschap wordt geconstateerd, zal vanaf de 16e week onderzoek worden gedaan. Tijdens dit onderzoek doe je een orale-glucose-tolerantietest (OGTT). Je gaat nuchter naar de prikpost, daar word je nuchtere glucose bepaald. Je drinkt daarna een suikerdrankje en na 2 uur wordt je bloed gecontroleerd. Na het drinken van het suikerdrankje moet je op de locatie blijven. De OGTT kan in Almkerk bij de prikpost van de SHL of in het Beatrixziekenhuis. Voor de OGTT is het nodig om een afspraak te maken.
Laatste voorbereidingen
De laatste periode van je zwangerschap is het fijn als thuis alles op orde is. Hieronder nog even alles op een rijtje. Vanaf 37 weken dient je bed verhoogd te worden tot 80 cm, ongeacht of je thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen. Het bed moet namelijk ook zo hoog staan voor de kraamverzorgster. Je kunt bedverhogers lenen bij de Thuiszorgwinkel, prof. de Quayplein 6 te Almkerk of gebruik maken van bijvoorbeeld limonadekratten of stoeptegels. Een bed waar 2 matrassen op elkaar gestapeld zijn of op een waterbed is niet geschikt om op te bevallen. Het kraampakket ontvang je meestal gratis van je zorgverzekeraar. Anders kun je de inhoud ervan zelf kopen bij de apotheek of drogist. Het is belangrijk dat je een kraampakket in huis hebt, ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen. Voor de bevalling zelf: 8-10 celstofmatjes en 2 kraammatrassen steriele gazen bedzeil of waterdichte molton teiltje en ondersteek bedverhogers, zodat je bed op 80 cm hoogte komt te staan 2 emmer
Striae
Striae ontstaan doordat de huid te snel moet oprekken. Het bindweefsel onder de huid rekt niet makkelijk genoeg mee en gaat scheuren. Dit zie je doordat je rode strepen krijgt op buik, billen, heupen en/of borsten. Deze strepen kunnen erg jeuken. Helaas is er weinig wat je kunt doen om striae te voorkomen. Sommige zwangeren vinden het fijn om hun buik in te smeren en zo de huid tenminste soepel te houden.