
Stemmingswisselingen
Tijdens de eerste maanden van je zwangerschap kun je labieler en eerder geïrriteerd zijn door de hormonale schommelingen in je lichaam. De hele zwangerschap heb je vaker stemmingswisselingen dan normaal. Het ene moment voel je jezelf opperbest en het andere moment moet je huilen om niets. Het is fijn om te weten dat dit normaal is en na de eerste paar maanden weer beter gaat. Probeer niet te hoge eisen aan jezelf te stellen, je mag best balen van de zwangerschapsklachten.
Paniek
Het kan gebeuren dat je op een bepaald moment overvallen wordt door een paniekgevoel: hoe moet dat straks met een baby, bevallen kan ik vast niet, zal ik wel een goede moeder zijn? Vrijwel elke vrouw heeft hier in haar zwangerschap wel eens last van. Het is dus een heel normaal verschijnsel. Vaak merk je ook dat je ervan droomt, soms de meest bizarre dingen. Dit alles heeft in zekere zin ook een functie. Het zet je aan tot serieus nadenken over ouderschap, kinderopvang, taakverdeling e.d. Het kan opluchten om hierover met je partner te praten.
Depressieve gevoelens
Er zijn ook vrouwen die een zwangerschap helemaal geen pretje vinden. Ze voelen zich ongelukkig en zitten helemaal niet lekker in hun vel. Je kunt je schuldig voelen tegenover het kindje en je omgeving. Het zou kunnen dat je dan een prenatale depressie hebt. Vaak denken zwangeren: het gaat na de bevalling vanzelf over, maar dat is niet altijd zo.
In de zwangerschap is het mogelijk extra begeleiding te krijgen van een psycholoog. Ook heeft elke huisartsenpraktijk een praktijkondersteuner in dienst die gespecialiseerd is in psychische probleem. Je kunt daar heel laagdrempelig een afspraak mee maken en over je gevoelens praten. Door dit in de zwangerschap al te doen, sta je na de bevalling sterker in je schoenen. In veel ziekenhuizen is een POP-poli, speciaal voor zwangere en pas bevallen vrouwen met psychische klachten.