Erkenning

Als je in verwachting bent, maar je bent niet getrouwd met je partner, dan kun je voor de geboorte het vaderschap laten registreren bij de Burgerlijke stand van de gemeente waar je woont. Men noemt dit ook wel erkenning ongeboren vrucht. De erkenning wordt vastgelegd in een akte en geldt alleen voor het kind dat uit de huidige zwangerschap wordt geboren. Voor elk volgend kind moet de erkenning opnieuw geregeld worden.

Als je het kind niet voor de geboorte erkent, dan heeft het bij de geboorte geen wettelijke vader. Op de geboorteakte wordt de naam van de vader dan ook niet ingevuld.

Wanneer?

Erkenning van een ongeboren vrucht vindt plaats tijdens de zwangerschap. Daarvoor moet de erkenner met de aanstaande moeder in persoon verschijnen. Hiervoor heb je een geldig legitimatiebewijs van zowel moeder als erkenner nodig.

Welke achternaam?

Bij het opmaken van de erkenningakte moet ook naamskeuze worden gedaan. Je kunt voor jullie eerste kind kiezen of het de achternaam van de moeder of de vader krijgt. Deze naam geldt dan voor alle kinderen die uit deze relatie worden geboren. Als je bij de erkenning geen naamskeuze maakt, krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Het is dus verstandig om een kind als ongeboren vrucht te erkennen omdat het een aantal voordelen heeft, namelijk:

  • Vanaf het moment van de geboorte is er een juridische vader.
  • Er kan meteen bepaald worden welke achternaam het kind bij de geboorte krijgt.
  • Als een Nederlander het kind van een niet-Nederlandse vrouw erkent, zal het kind direct de Nederlandse nationaliteit krijgen