Zwangerschapsklachten

Tijdens de zwangerschap verandert er heel erg veel in je lichaam. Hierdoor kun je last krijgen van typische zwangerschapsklachten. Sommige klachten komen zo vaak voor, dat ze als een normaal verschijnsel van de zwangerschap kunnen worden beschouwd. We willen de meest voorkomende klachten beschrijven en hier advies over geven. Natuurlijk zijn dit heel algemene adviezen. Twijfel je over je klachten, dan is het belangrijk ons gewoon even te bellen!

Door het hormoon progesteron verloopt de darmpassage langzamer. Door obstipatie en daardoor hard persen als je op het toilet zit, kunnen aambeien ontstaan. Ook worden je vaten wat slapper en rekken de bloedvaten van je darmen uit.

Lees meer

Bandenpijn is een veel voorkomend verschijnsel. Het wordt ook wel groeipijn genoemd, wat logischer klinkt. Het wordt namelijk veroorzaakt door de groei van de baarmoeder. De banden waar de baarmoeder aan vast zit, worden door die groei steeds meer uitgerekt. Dit veroorzaakt stekende pijn aan de zijkant van je buik en in je liezen. Soms kun je zelf last hebben in je schaamlippen.

Lees meer

Een pijnlijk, brandend gevoel achter het borstbeen en in de slokdarm komt vaak voor. Dit komt zowel door hormonale veranderingen als door de groei van de baarmoeder. Hierdoor verandert de positie van de maag en wordt de spier die de maag afsluit slapper.

Lees meer

Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben: Soms komt het door een te lage bloedsuiker dan heb je last vlak voor het eten Het kan veroorzaakt worden door een te laag hemoglobinegehalte Soms is een lage bloeddruk de oorzaak. Met name in het midden van je zwangerschap kan de bloeddruk dalen Het is ook mogelijk dat de duizeligheid wordt veroorzaakt door hyperventilatie

Lees meer

Haaruitval Door de zwangerschapshormonen kan het gebeuren dat je haar de krullen die het eerst had verliest of dat je erg veel haar verliest. Dit kan eventueel ook komen door een vitaminegebrek. Het slikken van vitamine B-complex kan verbetering geven. Haargroei Onder invloed van het hormoon progesteron groeit je haar extra hard in de zwangerschap. Soms groeit het ook op plaatsen waar het eerder niet was opgevallen. Haren vallen vooral ook minder snel uit. Deze haren vallen weer uit als de zwangerschap voorbij is.

Lees meer

Harde buiken is het samentrekken van je baarmoederspier. Je buik voelt hard aan en het is niet pijnlijk. Je baarmoeder is dan aan het oefenen en het kan geen kwaad. Als de harde buiken pijnlijk worden of je meer dan tien harde buiken op een dag hebt, is het een teken van het lichaam om het wat rustiger aan te doen.

Lees meer

Al vroeg in de zwangerschap kun je last hebben van kortademigheid. Tijdens de zwangerschap zul je ongemerkt iets dieper gaan ademen. Dit komt doordat hormonen ervoor zorgen dat het ademhalingscentrum in de hersenen gevoeliger wordt voor koolzuur. Er ontstaat een soort natuurlijke hyperventilatie. De laatste maanden van je zwangerschap drukt je baarmoeder ook nog eens tegen je middenrif en longen. Daardoor kan het gevoel van kortademigheid met name bij inspanning toenemen.

Lees meer

Kuitkrampen komen in de zwangerschap vaak ‘s nachts voor. De oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar een tragere doorbloeding van de benen kan meespelen. Ook kan een verstoorde verhouding calcium/ magnesium een rol spelen. Extra magnesiumtabletten kunnen je klachten verminderen.

Lees meer

Misselijkheid begint meestal als je 6 weken zwanger bent en is het sterkst bij 8-9 weken. Bij sommige vrouwen leidt deze misselijkheid tot braken, vooral in de ochtend. Soms is er ook erg veel speekselafscheiding. Na ongeveer 14 weken zijn de klachten bij de meeste vrouwen verdwenen, soms duurt het langer. De klachten worden waarschijnlijk veroorzaakt door snelle hormoonveranderingen. Wanneer de klachten zo extreem zijn dat je niets kunt binnenhouden, is het belangrijk dat je ons belt.

Lees meer

Dit verschijnsel is normaal en komt bij veel zwangere vrouwen voor. Het is ook weer een gevolg van de veranderde hormoonhuishouding. Het komt vooral veel voor in het eerste gedeelte van de zwangerschap, daarna zal de moeheid iets af gaan nemen, om aan het einde soms weer terug te komen. Dan is het vaak als gevolg van de lichamelijke ongemakken. Door het dalen van je ijzergehalte ben soms extra vermoeid. Op het spreekuur kunnen we met een vingerprik je ijzergehalte bepalen en zo nodig ijzertabletten voorschrijven.

Lees meer

Moeilijker naar het toilet gaan is voor veel zwangere vrouwen een vervelend probleem. Dit is het gevolg van hormonen die ervoor zorgen dat de darmpassage langzamer gaat. Daarnaast neemt vaak ook de lichaamsbeweging van een zwangere af.

Lees meer

De klachten ontstaan door de veranderende houding als gevolg van de groeiende baarmoeder. Je rug wordt holler. Ook speelt mee dat de bekkengewrichten meer beweeglijk worden en de spieren wat slapper. Dat komt door de hormonale veranderingen.

Lees meer

Striae ontstaan doordat de huid te snel moet oprekken. Het bindweefsel onder de huid rekt niet makkelijk genoeg mee en gaat scheuren. Dit zie je doordat je rode strepen krijgt op buik, billen, heupen en/of borsten. Deze strepen kunnen erg jeuken. Helaas is er weinig wat je kunt doen om striae te voorkomen. Sommige zwangeren vinden het fijn om hun buik in te smeren en zo de huid tenminste soepel te houden.

Lees meer

Het is algemeen bekend dat een zwangere vaak moet plassen. Dit is het gevolg van de druk van de baarmoeder op de blaas en hormoonveranderingen waardoor de spierspanning van de blaas afneemt. Aan het einde van de zwangerschap kan het ingedaalde hoofdje van de baby de blaas wat opdrukken, waardoor de anatomische verhoudingen veranderen en er soms wat urine achterblijft in de blaas.

Lees meer

De oorzaak ligt in het hormoon progesteron, wat ervoor zorgt dat de vaatwanden verslappen. Ook neemt het bloedvolume in de zwangerschap toe. De baarmoeder drukt meer op de bekkenvaten zodat de terugstroming van het bloed door de druk wat meer wordt belemmerd. Hierdoor ontstaan bij veel zwangere de spataderen. Je kunt ze krijgen in je benen, maar ook op je schaamlippen.

Lees meer

In de zwangerschap hebben veel vrouwen last van meer vaginale afscheiding. Dit is meestal reukloos en wat dikker van consistentie. Het is een normaal verschijnsel zolang het maar niet jeukt of vies ruikt. De afscheiding neemt toe omdat je vagina een betere doorbloeding krijgt. Je kunt het beste katoenen ondergoed dragen en zo min mogelijk inlegkruisjes gebruiken. Was niet met zeep, dit kan de klachten verergeren.

Lees meer

In de zwangerschap is het normaal, dat je een beetje vocht gaat vasthouden. Sommige vrouwen houden echter zoveel vocht vast dat niet alleen hun handen en voeten, maar het hele lichaam opzwelt. Te veel vocht vasthouden kan betekenen dat je bloeddruk omhoog gaat. Wij zullen je bloeddruk iedere afspraak controleren en eventueel advies geven. Is de bloeddruk niet veel te hoog, dan zit er niets anders op om de bevalling rustig af te wachten.

Lees meer

Sommige vrouwen hebben last van jeuk in de zwangerschap. Soms jeukt alleen de buik, maar de jeuk kan ook over het gehele lichaam zijn. Vaak heb je ook lichte uitslag. Koelzalf of mentholgel kan verlichting geven. Insmeren met vette creme zorgt dan je minder wondjes maakt met krabben. Probeer zo min mogelijk te krabben.

Lees meer